De zusters van het Park

In het Park staan zo’n 1900 bomen, waaronder een heel aantal monumentale en bijzondere bomen. Over bijna iedere boom is wel wat te vertellen, zo ook over de zusters. De gewone plataan, aangeplant in 1910, die stiekem toch niet zo gewoon blijkt. In dit verhaal lees je meer over de zusters in het Park. Bekijk ook eens de website over de monumentale bomen in Rotterdam. Daar vind je een kaart van de bijzondere of monumentale bomen in heel Rotterdam. Er staan er meer dan 280 van in het Park. Waarom er nog zoveel speciale bomen in het Park staan lees je dan weer in het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in het Park.

1939
1994
2024

Dertig jaar geleden, in 1994, bezocht Jan van Gelderen het Park en schreef erover in het Algemeen Dagblad. Iedereen kent die gewaarwording bij terugkeren waar dan ook, dat alles in zijn of haar jeugd groter was.

Zo ook Jan van Gelderen:

'In het Park aan de Westzeedijk, de tuin waar ik de eerste drie jaar van mijn leven heb gewoond, tot september 1943 toen we door de Duitsers uit mijn vaders dienstwoning, het 'Zwitserse' koetshuis, werden gegooid, is alles veel groter dan in mijn herinnering'.

Maar hij zegt meer en kwalificeert de tentoonstelling Rotterdam Ahoi als 'de wereldtentoonstelling van 1955 die het park van mijn vader heeft verwoest'.

Daarna vervolgt hij met: 'Het is opener om een vriendelijk woord te gebruiken voor de kaalslag die hier heeft plaats gehad. Talloze bomen zijn verdwenen. Niet alleen de reus van een kastanje die ik zelf heb zien sterven — volgens de overlevering als gevolg van het feit dat de ijsverkoper die elke zomerdag onder die boom stond 's avonds, voordat hij naar huis ging, het droogijs uit zijn karretje aan de voet van de boom deponeerde.'

Maar waar hij eigenlijk voor kwam was de boom die zijn vader fotografeerde. Het zijn eigenlijk twee bomen, twee met elkaar vergroeide platanen. Ze staan aan het zuidoostelijke einde van de vijver ten zuiden van het Heerenhuys.

De zusters waren al volwassen toen vader G.J. van Gelderen ze in 1939 fotografeerde. In 1994 schoot zoon Jan van Gelderen ook een foto. Ook in 2022 bij het opstellen van een beheerplan voor het Park werd een foto geschoten. En vandaag de dag staan de zusters er nog steeds, 85 jaar na die eerste foto. Hand in hand, als het kleine zusje aan de hand van de grote zus.