Parkpaviljoen

Aan de rand van het Park, tussen de bloembedden, ligt het Parkpaviljoen.

Het Parkpaviljoen is het thuis van Stichting het Park, werkplaats van de hoveniers en publieke ruimte. Vanuit dit voormalig herstellingsoord bieden wij een verdiepend programma op het snijvlak van kunst en natuur met het Park als inspiratiebron.

Adres en bereikbaarheid

Het adres van het Parkpaviljoen is Baden Powelllaan 2, 3016 GJ te Rotterdam.

Het paviljoen is goed bereikbaar te voet of per fiets. Met het openbaar vervoer neem je tram 8 (halte Euromast) of tram 7 (halte Westplein). Met de metro stap je uit bij halte Leuvehaven of Dijkzigt.

Parkherstellingsoord uit 1927

De behandeling voor TBC bestond vooral uit bedrust, zonlicht, frisse lucht en gezonde voeding. Sanatoria, lighallen en TBC-huisjes werden speciaal voor deze behandeling opgericht tijdens de TBC epedemie in het interbellum.

Het Parkpaviljoen is zo’n lighal maar was niét gericht op TBC-patiënten. Hier konden patiënten herstellen na ziekenhuisontslag of uit voorzorg bij ‘vermoeiden van lichaam en geest’, voordat ziekenhuisopname nodig zou zijn.

Parkherstellingsoord was de benaming voor dit fenomeen. Het was een dagverblijf, patiënten kwamen ’s morgens en gingen ’s avonds terug naar huis. Het waren met name vrouwen want was de man ziek dan zorgde zijn vrouw voor hem. Was de vrouw echter ziek dan was er thuis geen verzorging… In het Rotterdamse parkherstellingsoord werden in het eerste jaar 98 patiënten verpleegd, 86 vrouwen en 12 mannen.

Lees hier meer over de verhalen uit de het Parkherstellingsoord

Renovatie

Het Park krijgt weer een plek waar de bezoeker kan bijkomen van ‘de vermoeienissen van lichaam en geest’ in de weldadige omgeving van het Park. De verbouwing is gestart in het derde kwartaal van 2024. Naar verwachting openen we het Parkpaviljoen in de lente van 2025.

Het Parkpaviljoen is van dinsdag tot en met zondag geopend. De openingstijdenen bewegen mee met de programmatijden en seizoenen. Je kan hier je wandeling beginnen, alles leren en lezen over het Parkleven en het rijksmonument, een glas water halen of een kopje thee drinken, je poeziebundel ophalen en tal van activiteiten op het snijvlak van kunst en natuur volgen.

Ontwerp

De uitstraling van het Parkpaviljoen is een driedimensionale vertaling van wat Stichting het Park is. Het paviljoen leeft langs de seizoenen. Zodra het kan staan de deuren open in directe verbinding met het Park, ingebed in de bloembedden. De kleuren en geuren zijn zoals die van de natuur: fris, houtig en warm. Het interieur is van natuurlijke, duurzame, eerlijke materialen en zijn bij voorkeur lokaal geproduceerd. De grondstoffen zijn van herkenbare komaf; het meubilair is van bomen uit het Park vervaardigd. De uitstraling is natuurlijk, robuust en verfijnd. De passie voor het park en de bezoekers, het geloof in duurzaamheid en de natuur: het is voelbaar en zichtbaar.

Studio Makking en Bey

Het ontwerp van het Parkp[aviljoen is van Studio Makkink & Bey. De studio wordt geleid door ontwerper Jurgen Bey. De studio werkt aan projecten in verschillende domeinen; in de openbare ruimte, productontwerp, architectuur, tentoonstellingsontwerp en toegepaste kunsten.

In het ontwerp zijn de historische elementen uit de oorspronkelijke staat van het gebouw behouden. Licht, lucht en ruimtelijkheid van het herstellingsoord en de directe verbinding met het Park zijn weer teruggebracht.

Het paviljoen is ingedeeld in een publiek ruimte waar je water en thee kan halen, een werkplaats voor de hoveniers, een keuken, bescheiden winkeltje, bibliotheek, toiletten en kantoorruimte.

Verbinding tussen binnen en buiten

Verschillende kruiden en gewassen belangrijk voor het Park in heden en verleden zijn met ornamenten in de vloer te zien.