Zonnig Feest van het Woord met Abdelkader Benali

Tijdens het Feest van het Woord presenteerde Abdelkader Benali de door hem samengestelde poëziebundel ‘Herfst’. Een prachtige bundel, een ode aan het Park en het seizoen van de vallende bladeren.

Samen met de dichters Erwin Hurenkamp, Monique Wilmer-Leegwater, Nachoem Wijnberg en Roelof ten Napel vierden wij de kracht van de poëzie onder de oudste bomen van het Park.

De dichters die uit allerlei hoeken van Nederland kwamen, lazen hun werk uit de bundel en eigen poëzie voor onder de oudste bomen van het Park. Met muziek van het Agathe Ensemble tussen de voordrachten voor lagen we nog even languit in het gras. Deze zonovergoten herfstdag was de laatste dag voor slippers en zomerjurken. Nu is het tijd om met de ‘Herfst’ in de hand te verstillen en donkere dagen vol herfstregens te verwelkomen.

De bundel ‘Herfst’ is het hele seizoen verkrijgbaar in het Park bij onder andere Parkcafé Parqiet, Dudok in het Park en de Euromast.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali

Poetry and flowers

Lark and rose go mad, even with winter
coming on, the garden beneath the verandah blooms,
the park is dense with sun and soccer balls.
By lark I mean generic bird, God knows
the name for all these things with wings. Ditto
the rose: the garden drooling colour and bloom.
Lavender I recognise, and jasmine climbing
the concrete wall, and a real rose in the corner,

red as blood. I meant to say: birds and flowers
go ballistic, even with winter coming on.
Carrying on their own life. The earth drowns
in the blooming. Even when there is no wind there is
the solar wind, whipping our bodies from the depths of space.
Ferocities of trees bent double. Playing soccer,
nobody notices this. The far park flutters in mirage.
The jasmine is awash with butterflies.

Luke Davies (Australië, 1962)
Uit: Running with Light, Allen & Unwin, 1999

"Dit gedicht maakt me gek. Het zit zo goed in elkaar. Het is precies als een gps-tracker, dan weer wazig als een dronkenlap. Je ruikt de bloemen en planten in dit gedicht. Voor de dichter is de herfst het krachtigste seizoen waarin de natuur nog een keer aanzet met een totale aanval om de kilheid van de winter af te wenden. Met dit gedicht overleef je elk seizoen." - Abdelkader

Poëziebundel 'Herfst'

Het gedicht 'Poetry and flowers' lees je in de poëziebundel. Abdelkader, schrijver en programmamaker, schreef voor de bundel nieuw werk en selecteerde gedichten met het Park en het seizoen in gedachte.

Je kan het hele seizoen de bundel gratis ophalen bij Parkcafé Parqiet, Dudok in het Park, Hkiki, De Ballentent, De Harbour Club, Restaurant Parkheuvel en de Euromast.

Wil je nog meer genieten van het Park, de poëzie en de herfst, luister dan al wandelend door het Park of voor het slapen gaan onder dik dons naar de muzikale poëziewandeling.

Feest van het Woord

Onder de dikste plataan van Rotterdam werd de poëziebundel gepresenteerd op het Feest van het Woord. Onder de monumentale boom droegen Abdelkader Benali, Nachoem Wijnberg en Roelof ten Napel hier eigen werk en meer poëzie voor. Ook interviewde Abdelkader de dichters terwijl de bezoekers genoten van de warme nazomerzonnestralen die de bladeren van de eeuwenoude boom verlichtten.

Bij de plataan

Bij de eik

De eik in de vorm van een boomboeket is net als de Plataan uit 1800 een van de vele monumentale bomen in het Park. Op het Feest van het Woord was het de plek waar poëzie- en parkliefhebbers konden neerstrijken op perzische tapijten en weg konden zwijmelen met de woorden van Monique Wilmer-Leegwater en Erwin Hurenkamp. Die speelden met taal, natuur en symbiotische relaties.

Bekijk meer foto's in de slideshow hieronder.

Poëzie in het Park

De poëziebundel Herfst is onderdeel van Poëzie in het Park. Het Park en de poëzie gaan al lang hand in hand. Beide zijn ruimtes waar de innerlijke mens wordt verzorgd en kennen een lange gezamenlijke geschiedenis. Elk seizoen brengt Stichting het Park in samenwerking met het Veerhuis een gratis bundel uit, met als doel bezoekers te raken met de schoonheid van poëzie en deze wonderschone plek.

De bundel ‘Herfst’ is de 9e uitgave. Eerdere edities werden samengesteld door Derek Otte, Dean Bowen, Elfie Tromp, Naaz, Burgemeester Aboutaleb, Poetry International, Benzokarim en Elten Kiene.