Stinzenplanten in het Park

Nog voordat de lente echt begint, verschijnt er een bijzonder schouwspel in het Park. Kleine, kleurrijke bloemen duiken op tussen het groen en vertellen het verhaal van vroeger. Deze zogenoemde 'stinzeplanten' zijn soorten die ooit werden aangeplant op buitenplaatsen, landgoederen en kastelen en daar een plek vonden om zich te vestigen en te verwilderen. In het Park horen ze helemaal thuis, want dit was ooit het terrein van de buitenplaatsen Valkenier en De Heuvel. In lijn met de renovatiefilosofie 'Verder met Zocher' brengen we deze historische planten terug in het Park, zodat ze opnieuw kleur en karakter toevoegen aan het landschap.

Lees meer over de geschiedenis van het Park

Wat zijn stinzeplanten?

De term 'stinzeplanten' verwijst naar soorten die zich hebben gevestigd op oude landgoederen en buitenplaatsen. Vaak hebben ze opvallende bloemen en bloeien ze vroeg in het jaar. Nog voordat bomen en struiken blad krijgen. Hun aanwezigheid vertelt een verhaal over de geschiedenis van het landschap en de invloed van vroegere bewoners die deze planten introduceerden.

Deze soorten vind je in het Park

Sneeuwklokje

Een van de meest bekende eerste boodschappers van het voorjaar. Hun tere witte klokjes wiegen in de wind en steken vaak al in januari of februari hun kopjes boven de grond. Als je in het klokje kijkt zie je halve maanvormige groene vlekjes. Liefhebbers van deze plant worden 'galanthofielen' genoemd.

Sneeuwklokje - Galanthus nivalis
Sneeuwklokje - Galanthus nivalis

Winterakoniet

De winterakoniet heeft felle, goudgele bloemen die als kleine zonnetjes de winterse bodem verlichten. Ze bloeien al vroeg van januari tot maart en trekken de eerste insecten aan. De bloemen zijn omringt door een kraag van groene bladeren en geuren naar honing. Het kleine plantje is 5 tot 15 cm hoog en steekt vaak net boven het dorre blad of de sneeuw uit.

Winterakoniet - Eranthis hyemalis
Winterakoniet - Eranthis hyemalis

Zomerklokje

Het zomerklokje lijkt op het sneeuwklokje, maar is een stuk groter en hij bloeit net wat later in mei en juni. De bloemetjes zitten vaak met een aantal aan een steel van 30 tot 60 cm hoog. De klokjes hebben een subtiele groene of soms gele tekening op de bloemblaadjes.

Zomerklokje - Leucojum aestivum
Zomerklokje - Leucojum aestivum

Bonte krokus

Met hun paarse kelken en oranje meeldraden brengen deze krokussen kleur en leven in februari en maart. Ze groeien graag in groepjes en worden 10 tot 20 cm hoog. Bij zonneschijn staan de bloemen stervorming open.

Bonte krokus - Crocus vernus
Bonte krokus - Crocus vernus

Daslook

Daslook is het beste te herkennen met je neus. De planten verspreiden, zoals de naam al doet vermoeden, een sterke knoflook- of uiengeur. De witte stervormige bloemen staan op een stengel van 20 tot 40 cm en steken uit boven de donkergroene bladeren. De plant is erg waardevolle voor bijen en vlinders.

Daslook - Allium ursinum
Daslook - Allium ursinum

Gevlekt longkruid

Door de lichte vlekken op de bladeren wordt longkruid ook wel 'vlekkenkruid' genoemd. De plant bloeit van maart tot en met mei en de klokvormige bloemen veranderen van kleur. Eerst roze, daarna paarsblauw.

Gevlekt longkruid - Pulmonaria officinalis
Gevlekt longkruid - Pulmonaria officinalis

Ga zelf op zoek in het Park

Wil je deze bijzondere planten met eigen ogen zien? Wandel dan in het vroege voorjaar door het Park, volg je neus en ontdek de plekken waar ze in bloei staan. De stinzeplanten zorgen niet alleen voor een prachtig kleurenspel in het vroege voorjaar, maar laten ook de historische gelaagdheid van het landschap zien.