Presentatie poëziebundel Lente

Op de eerste dag van de lente, met de zon loodrecht boven de evenaar, opende het tijdelijke restaurant de Lente in het Parkpaviljoen. Het voormalige herstellingsoord, wat op de planning staat om grondig te worden gerenoveerd, werd omgetoverd voor het bijzondere samenzijn tijdens de Ramadan. Dichter Benzokarim presenteerde de door hem samengestelde poëziebundel Lente. Na zonsondergang braken we het vasten tenmidden van onze parkliefhebbbers met een heerlijke maaltijd van de koks van Habibi.

Na de iftar werden we ondergedompeld in het magische spel van ud speler Nawraz Altaky. We werden wakker geschud door de voordracht van Stryder. Moze Naél bood ons, zonder de scherpe randen van deze tijd te schuwen, perspectief op een toekomst samen, met elkaar, ondanks alle lief en leed van deze tijd.

Dit voorjaar haal je de poëziebundel Lente op bij ondernemers in en om het Park, oa. bij Parkcafé Parqiet, Dudok in het Park en de Euromast.

Ramadan

De ramadan is een tijd van vasten en in deze periode sta je stil bij alles wat in het alldaagse gewoon lijkt. Je brengt deze periode door met de mensen die je liefhebt.

Het Parkpaviljoen, waar tot 1955 nog bedden stonden voor vermoeiden van lichaam en geest, werd voor een dag omgetovert tot restaurant. Met lange gedekte tafels stond voor iedereen een bord klaar. Een onvergetelijke warme avond.

Zo gaat dat.


In het gras ik vertel hoe ik vandaag geboren ben.
Nu de dagen langer hopen, worden ik en grootmoeder. Bezoeken zal ik moeten.

Heb je gehoord wat er gebeurde tijdens de Arabische lente?
Mijn oom noemt mij een babbelaar.
Ik wil zeggen ik ben je president niet,
maar hij heeft gelijk.
Ik heb lang geen Eid gevierd met mijn moeder.
En ik mag niet liegen als het nog geen zomer is.

Ik denk over zulke dingen als een wandeling.

Niemand van mijn matties is gelukkig.
Ze zeggen Al Hamdoulilah,
wij zijn niet gemaakt voor dit land.

Zoals rennen als de honden die we waren,
zegt iemand gelukkig is een spelletje,
terwijl we op een bankje zitten.

We zingen niet meer voor elkaar,
We bidden voor een seizoen dat genadig voelt.
We bestellen Turkse pizza’s zonder tomaat en delen slammers.
We lachen totdat morgen vandaag is.

Zo gaat dat.

Ud, de opa van de gitaar

De bezoekers genoten van kushari uit de traditionele Egyptische keuken van Habibi, lieten zich raken door de aangrijpende woorden van Moze Nael en Stryder, en leerden over de ud, de voorloper van de gitaar.

Het was een tijd om te reflecteren op het alledaagse genot van samen eten, en op de emotionele diepgang van poëzie en muziek, die zowel verdriet als hoop weerspiegelen te midden van de wereld in beroering om ons heen.

Poëzie in het Park
De poëziebundel Lente is onderdeel van Poëzie in het Park. Het Park en de poëzie gaan al lang hand in hand. Beide plekken laten ruimte voor de innerlijke mens, en ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Elk seizoen wordt een gastredacteur- dichter uitgenodigd om een selectie te maken voor de seizoensbundel. Eerdere edities werden samengesteld door Poetry International, Derek Otte (Winter), Naaz (Lente), Burgemeester Aboutaleb (Zomer), Dean Bowen (Herfst), Elfie Tromp (Winter) en nu Benzokarim (Lente).