Kattenstaart
Lythrum Virgatum

Kenmerken

De bloemen zijn lilaroze van kleur. De bladeren zijn groen en ongeveer 40 cm groot. Deze vaste plant voor vochtige grond verdraagt een temperatuur tot -35 graden Celsius. De zomerse bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus. De Kattenstaart woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Paspoort

Bloeitijd
Juli, Augustus

Planthoogte
100 - 150 cm

Standplaats/Lichtbehoefte
Zon, halfschaduw

Wetenschappelijke naam
Lythrum Virgatum
Kattenstaart

Familie naam
Lythraceae
Kattenstaartfamilie

De naam komt natuurlijk van de vorm van deze plant, een lange bloeiende stengel zonder afsplitsingen, die lijkt op de staart van een vrolijke kat die recht op staat.

Om zelfbestuiving te voorkomen, tovert deze plant een evolutionair trucje uit haar hoed, tristylie genoemd. Het komt erop neer dat er grote kattenstaarten met lange, middellange en korte stijlen voorkomen. De planten met langstijlige bloemen hebben kortere meeldraden. Kortstijlige bloemen zijn voorzien van langere meeldraden en de exemplaren met middellange stijlen vertonen zowel kortere als langere draden.
Door bewust te variëren in lengtes voorkomt de kattenstaart dus zelfbevruchting. En dat is belangrijk want kruisbestuiving zorgt voor de beste zaadvorming. Gelukkig krijgen ze daarvoor ook een helpende hand van insecten. O.a. wilde bijen, (zweef)vliegen en kevers bezoeken de paarse bloemen van de kattenstaart en brengen pollen van de ene bloem naar de andere.

Onderhoud

De stengels kunnen zowel na de bloei of in het voorjaar worden afgeknipt.

Snoeitijd Februari, Maart

Kattenstaart - De bloembedden van Jacqueline van der Kloet