Dean Bowen
Herfstige presentatie poëziebundel 'Herfst'

De laatste Zomeravond was een echte eerste Nederlandse herfstdag in het Park. De zon ging vroeg onder, de duisternis sloeg toe en het regende de hele dag pijpenstelen. Poëzie luisteren onder de bomen zat er daarom niet in. Gelukkig was er ook nog het Parkpaviljoen, het thuis van Stichting het Park en werkplaats van de hoveniers. De lighal waar Rotterdammers nog tot 1940 in 32 bedden konden herstellen van Tuberculose werd speciaal voor de presentatie van de poëziebundel omgetoverd tot een waar theater waar Dean Bowen de Herfst heeft ingeluid met stemmige poëzie. Want, de herfst is niet alleen een seizoen maar ook een gemoed.

Dean Bowen en Benzo karim in gesprek tijdens de presentatie van de herfstbundel. Foto: Jet van Schie

Aftakeling na de bloei of ruimte voor een nieuw seizoen. De herfst is beide.

Gewapend met paraplu, kaplaarzen gehuld in regenkleding vulde zich het Parkpaviljoen vol poezieliefhebbers en parkminaars. Met poezie bundels, gure lucht en de rap intredende duisternis werden bezoekers in herfstsfeer gebracht. Lekker knus in het herstellingsoord en omringd door bomen waarvan sommige al enige tekenen van de gele, rode herfstkleuren lieten zien.

De poëziebundel 'Herfst'
Dean Bowen, de voormalig stadsdichter van Rotterdam bracht een prachtige ode aan de herfst, ging in gesprek over de bundel en over zijn favoriete seizoen, de herfst. Dean droeg zijn eigen nieuwe werk uit de bundel voor. De Rotterdamse dichters; Peer Hommel, Moze Noél, Montana Hogenboom, Benzo Karim, Angelika Geronymaki, Amber Rahantoknam en Edwin de Voigt droegen op verzoek van Dean gedichten uit de bundel voor. Want poëzie moet je niet alleen lezen, je moet het ook horen. Het was een prachtige avond!

Waar haal je de bundel?

De bundel ‘Herfst’ is gratis verkrijgbaar bij alle ondernemers in en om het Park; Parkcafé Parqiet, Dudok in het Park, the Harbourclub, Hkiki, de Ballentent, restaurant Parkheuvel, de Euromast, bakker Bussing en het Parkpaviljoen.

Poëzie in het Park
Ieder seizoen brengt Stichting het Park in Rotterdam in samenwerking met het Veerhuis een poëziebundel uit. ‘Herfst’ is de vijfde uitgave van de serie Poëzie in het Park. Elk seizoen maakt een gastredacteur een selectie. Afgelopen bundels werden al samengesteld door Aboutaleb ‘Zomer’; Naaz, ‘Lente’; Derek Otte, ‘Winter’ en Poetry International, ‘Herfst’

 • Amber Rahantoknam
  Amber Rahantoknam
 • Dean Bowen
  Dean Bowen
 • Montana Hogenboom
  Montana Hogenboom
 • Moze Naél
  Moze Naél
 • Edwin de Voigt
  Edwin de Voigt
 • Dean Bowen en Nienke van Wijk
  Dean Bowen en Nienke van Wijk
 • Peer Hommel
  Peer Hommel
 • Dean Bowen en Benzo karim
  Dean Bowen en Benzo karim
 • Benzo karim
  Benzo karim
 • Foto's: Jet van Schie
  Foto's: Jet van Schie

OKTOBERKIND

Die dag de zon als een belofte achter
een van elf gedaanten voor oktober
grijze wolken en een zwakke westenwind
Ik was meer dan een volle dag
onderweg werd me later verteld &

zou nooit een op zichzelf staand idee
blijken. Er zou altijd iemand in het nawee
zingen een vijfde seizoen na mijn arriveren

Je zou bijna licht werk vermoeden
Zo rap ze zei; op naar de volgende
& hoe ze woord hield

Dean Bowen (Zoetermeer, 1984)