De kranige plataan uit 1800
20/12/2021 | BOMEN – onderzoek

Bij een van de oudste platanen in Rotterdam worden speciale metingen uitgevoerd. De ruim vijfentwintig meter hoge boom in het Park heeft al een aantal jaar een holte in de stam, maar nu zijn daar zwammen bijgekomen. Dat is meestal geen goed nieuws voor een boom, maar de gemeente doet er alles aan om de oude plataan (ongeveer 220 jaar) te behouden.

De beeldbepalende boom staat naast het pad bij de ingang van rijksmonument het Park, aan de kant van de Noorse Zeemanskerk. De boom dateert van ongeveer 1800 en stond op wat toen heette: Land van Hoboken. Hoogstwaarschijnlijk stond deze boom er dus al voordat landschapsarchitecten Zocher aan het ontwerp van het Park begonnen. De monumentale boom heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en ook de Watersnoodramp in 1953, toen het Park lange tijd onder water stond.

Platanen zijn 'iconen van de stad'

Ronald Loch, boomadviseur gemeente Rotterdam. Foto gemeente Rotterdam

Zwammen

De dikke plataan (185 centimeter doorsnee) wordt al jaren nauwlettend in de gaten gehouden door de gemeentelijke boomcontroleurs in verband met veiligheid. ‘De boom heeft al lang een holte, dat kan op zich geen kwaad’, zegt boomadviseur Ronald Loch. ‘Maar nu er ook parasitaire schimmels zijn aangetroffen, wordt het een ander verhaal. De zwammen (vruchtlichamen van deze schimmels) waren aan de voet van de stam zichtbaar. Dit is meestal geen goed nieuws, maar we doen er alles aan om het leven te verlengen van deze oude reus. Daarom laten we speciale metingen uitvoeren.’

Meting

Bij de boom wordt een Picus-meting en een trekproef uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer. De plataan ondervindt geen schade bij deze onderzoeken. Loch: ‘Bij een Picus-meting wordt de dikte gemeten van het nog gezonde houtweefsel. Via geluidsignalen en sensoren wordt dit in kaart gebracht. En de trekproef wijst uit of de boom nog stabiel en veilig is. Hierbij komt er een kabel aan de boom en wordt er met een speciaal apparaat windkracht nagebootst. Berekeningen op basis van de afmetingen en kenmerken van de boom geven de uitkomst. Hopelijk volgt er een gunstige uitslag zodat de boom nog jaren meekan.’ De meting vond plaats op maandagochtend 20 december.

Bekijk hier de laatste drie nieuwsberichten