Jun
02
Heerenhuyskamerconcert

Zondagochtend 2 juni 11:30 uur

Brothers of Salma

Verenigd door hun liefde voor de ‘ud’, 'de moeder van alle tokkelinstrumenten', presenteren de Syrische broers Jaber en Talal Fayad hun project ‘Brothers of Salma’ dat de schoonheid van dit instrument laat zien en horen.

koop hier je kaartje

De ‘ud’ (ook ‘oud’, of ‘ūd’) is een Arabische luit, een druppelvormig houten snaarinstrument met een relatief korte hals zonder fretten. Het is de directe voorloper van de Europese luit, en daarmee een voorouder van de moderne gitaar.

De broers Jaber en Talal Fayad kozen ervoor om westerse muziek en muziek uit het Midden-Oosten te laten samensmelten in hun eigen composities en arrangementen. Met dat repertoire laten zij hun veelzijdigheid en virtuositeit horen, terwijl ze toch een groot deel van hun muzikale erfgoed behouden. Je hoort in dit concert dan ook sfeervolle muziek van Erik Satie, authentieke Arabische muziek van Umm Kulthum, de volksmuziek van Ross Dally én hun eigen composities.

De broers groeiden op in een muzikale omgeving waarin Jaber op jonge leeftijd ud begon te spelen. Talal volgde in zijn voetsporen en zag hem als een rolmodel. Geraakt door de prachtige invloed van hun zus Salma op hun leven, dragen ze dit project aan haar op. In dit interview lees je meer over de achtergrond van Jaber Fayad.

Eind april nemen zij samen met contrabassist Benjamin de Boer en percussionist Rebal Korkmaz hun CD ‘Sense of BrotherOud’ op. Wanneer het hele proces van opnemen tot drukken en artwork meezit, is de CD na afloop van het concert te koop.

Bezetting:
Jaber Fayad - ud
Talal Fayad - ud
Benjamin de Boer - contrabas
Rebal Korkmaz - percussie 

Gnossienne No.1 – Erik Satie
Gholobt Asaleh (Umm Kulthum)