Presentatie Poëziebundel 'Herfst'

Door Abdelkader Benali in het Park

Het programma voor het Feest van het Woord is rond! Kom op zaterdag 21 september met ons de poëzie vieren op de eerste dag van het herfstseizoen. We presenteren de bundel en vieren de kracht van het woord op deze herfstmiddag van 16:00 tot 18:00.

Tussen de bloembedden van Jacqueline, waar de Echinacea's nog fier staan te bloeien en onder de Plataan die zich al langzaam in herfstkleuren kleed, klinkt Poëzie in het Park op zijn mooist. Met trots presenteren we de eigenzinnige, inspirerende en scherpzinnige dichters uit de bundel die samen met Abdelkader Benali zullen voordragen tijdens dit sfeervolle tuinfeest.

Op het Feest van het Woord presenteren Nachoem M. Wijnberg, Monique Wilmer-Leegwater, Erwin Hurenkamp en Roelof ten Napel. Zaterdagmiddag kan je hen werk uit de bundel horen voordragen wat toch weer iets totaal anders is dan poëzie lezen. Een ode aan de kracht van het woord, het Park, en het seizoen van de vallende bladeren en het afnemende licht.

De gratis bundel kan je vanaf de 21e ophalen bij alle horeca in het Park.

Meld je hier aan

De dichters

Abdelkader Benali

De nieuwste poëziebundel ‘Herfst’ is samengesteld door dichter, programmamaker en presentator Abdelkader Benali. Hij heeft zich laten inspireren door het grootste groene rijksmonument van de stad en het seizoen van de vallende bladeren, oogst en het afnemende licht.

Het hele seizoen wordt de bundel gratis aangeboden aan de wandelaars in het Park bij alle horecagelegenheden in en rondom het Park.

In dit nieuwsbericht lees je meer over de bundel en samensteller Abdelkader Benali.

Roelof ten Napel (Joure, 1993)

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en romancier. In 2022 won hij de Grote Poëzieprijs met Dagen in huis; zijn eerdere bundels werden beide genomineerd. Ook ontving hij nominaties voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs. Hij schrijft artikelen voor De Groene Amsterdammer, en zijn gedichten verschijnen in Het Liegend Konijn. Zijn poëzie werd vertaald, en de roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Zijn meest recente boek is de roman Over het zwijgen.

foto: Melanie Marsman

Nachoem M. Wijnberg (Amsterdam, 1961)

Nachoem schrijft al twintig jaar met duivelse snelheid gedichten en romans, en weet dat op raadselachtige wijze te combineren met een wetenschappelijke carrière als econoom. Zijn werk werd onderscheiden met vele Nederlandse en Belgische literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs 2018.

Bundels met vertalingen verschenen in het Engels, Frans, Duits, Afrikaans en Italiaans. Laatstverschenen in de V.S. en in Duitsland.

Foto: Merlijn Doomernik

Monique Wilmer-Leegwater (Borne, 1966)

Monique verwondert zich in veel gedichten over de mens. Wat is zijn natuur? Wat betekent dat voor andere wezens, de dieren, de bomen, de dingen?

Voor haar werk ontving ze diverse prijzen en nominaties. Haar werk is te vinden in literaire tijdschriften, verzamelbundels en openbare ruimtes. Ze stond op meerdere podia in Nederland en Vlaanderen. Ook zet ze zich in voor poëzietijdschrift Meander en is ze aangesloten bij de Klimaatdichters.

Erwin Hurenkamp (Deventer, 1993)

Erwin begon met schrijven toen hij merkte dat de leugen wel gewaardeerd wordt als je haar verhaal noemt. Hij maakte indruk met zijn debuutbundel Nu we er toch zijn die al snel opgemerkt werd en belandde op de longlist van de Grote Poëzieprijs, met daarnaast nominaties voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs.

Met een scherp oog voor het absurdisme van het bestaan, schildert Hurenkamp in Nu we er toch zijn een wereld waarin catastrofes de mens dwingen weer nomaden te worden, zoals in films als Mad Max en Waterworld.

Poëzie in het Park

De poëziebundel Herfst is onderdeel van Poëzie in het Park. Het Park en de poëzie gaan al lang hand in hand. Beide zijn ruimtes waar de innerlijke mens wordt verzorgd en kennen een lange gezamenlijke geschiedenis. Elk seizoen brengt Stichting het Park in samenwerking met het Veerhuis een gratis bundel uit, met als doel bezoekers te raken met de schoonheid van poëzie en deze wonderschone plek.

De bundel ‘Herfst’ is de 9e uitgave. Eerdere edities werden samengesteld door Derek Otte, Dean Bowen, Elfie Tromp, Naaz, Burgemeester Aboutaleb, Poetry International, Benzokarim en Elten Kiene.