Bloembedden ten tijde van de Floriade

Eén van de doelen waar men bij de Floriade Rotterdam (1960) naar streefde was kleur en verscheidenheid in voorjaar, zomer en herfst. In 1960 was het vierhonderd jaar geleden dat Carolus Clusius de eerste tulpenbol uit Turkije naar Nederland had gebracht. Bovendien bestond de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur honderd jaar. Twee feiten die mede reden waren voor de Floriade en een voorjaarsinvulling met anderhalf miljoen bloembollen.

In onder andere het terreindeel tussen het Parkpaviljoen en het Heerenhuys kwamen bloemenvakken. Gekleurde ansichtkaarten geven een indruk van de toenmalige kleurenpracht. De bloembollen stonden op soort en kleur in vierkante vakken. Het was een echte tentoonstelling, geen parkinvulling. Luchtfoto’s van de Floriade laten vierkante en rechthoekige tentoonstellingsvakken zien. Zomers plantgoed volgde na het voorjaar. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is ook de Euromast gebouwd, door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren.

Na afloop van de Floriade werden verschillende onderdelen gehandhaafd, denk aan de Oud Hollandse tuin. Na het succes van de bloemenpracht werd de toepassing van bloemvakken, -bedden of -perken een blijvertje. De vormgeving werd echter aangepast aan de gebogen lijnen van het Park, lees die van de paden, vijvers en grasdelen.

Foto’s en luchtfoto’s vanaf halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw brengen die veel vloeiendere vormen fraai naar voren. De pracht van de bloemtapijten was er ieder jaar weer, maar wel in meer organische vormen dan ten tijde van de Floriade.

Jan Holwerda - Jan Holwerda doet onderzoek naar de historische lagen van het rijksmonument het Park en is altijd opzoek naar verhalen, foto’s en archiefstukken.

Foto's van de Floriade

  • 1960
    1960
  • 1966
    1966
  • 1966
    1966
  • 1968
    1968
  • 1972
    1972