De bloembedden van Jacqueline

Een ode aan de Floriade

In 2022 zijn er vier nieuwe bloemperken aangelegd in het Park door Jacqueline van der Kloet. De bloembedden zijn geïnspireerd op de Floriade in het Park. In die tijd lagen er, net voor het oude herstellingsoord, vlakken vol kleurrijke bloemen, die jaarlijks opnieuw werden aangeplant. Om de bloembedden duurzamer aan te pakken heeft Jacqueline de vier nieuwe bloemperken ontworpen met meerjarige planten en bloemen.

In dit verhaal lees je het verhaal achter de bloembedden en achter het ontwerp van Jacqueline. Op onze website kan je ook 'Het verhaal van de Floriade in 1960' lezen.

Het ontwerp

De bloembedden zijn verschillend in vorm en grootte, maar zo ontworpen dat ze in elkaar doorlopen in een vloeiende beweging. Qua vorm én qua kleur. Enigszins verhoogd, zijn de perken ingedeeld in een aantal banen. De breedte van de banen variëert van twee tot bijna vijf meter. Net als de bloembedden zelf, vormen de banen een doorlopende en vloeiende beweging. Het idee is dat deze vloeiende bewegingen goed te zien zijn vanaf de Euromast.

Iedere baan heeft een eigen kleur die ook weer terug komt in de naastgelegen bloemperken. Zo zijn er banen die overlopen van bijvoorbeeld lila naar paars, blauw, roze en rood. De samenstellingen van vaste planten, bollen en de banen zorgen voor prachtige kleurencombinaties. Het ontwerp is zo gemaakt dat er vrijwel iedere week andere bloemen, siergrassen en planten in bloei gaan. Hierdoor bloeien de bloembedden vanaf april tot in november bijna iedere week in andere kleuren.

Bloembollen Vaste planten Plattegrond
Zonnehoed
Moerassalie
Aster
Sterhyacint

Voor het beeld in het voorjaar, van begin maart tot ver in mei, staan de voorjaarsbollen in bloei. Om ook nog te kunnen genieten van de bloembedden in de wintermaanden zijn er verschillende soorten vaste planten en grassen met een sterke architectonische textuur geplant. Zo staan er onder andere Verbena (Ijzerhard) en Baprisia (Valse indigo) in de bloembedden. Alle planten zijn ook terug te vinden in de ontwerpen van Jacqueline.

Alle bollen worden eenmalig geplant en blijven na de bloei in de grond zitten om een volgend jaar opnieuw tot bloei te komen en ook in de loop van de volgende jaren te kunnen verwilderen. Dus ook hier een invulling in het teken van duurzaamheid. 

Vanaf 2022 lopen er al vele bezoekers door de perken heen. Er worden wekelijks weer de mooiste foto's gemaakt van de bloembedden. Van dichtbij zijn de perken prachtig, maar het is zeker ook de moeite waard om van april tot november vanaf de euromast een kijkje te nemen.

Jacqueline van der Kloet

Naast tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet dé ultieme deskundige op het gebied van bollen. Jacqueline heeft altijd al een grote fascinatie gehad voor planten, bollen en de diverse combinaties die mogelijk zijn tussen hen. Sinds het begin van haar studie heeft ze hier ook mee kunnen experimenteren in haar eigen tuin.

Mede door haar experimenten in haar tuin, is Jacqueline uitgegroeid tot een ware specialist op het gebied van voorjaarsbloembollencombinaties. Ze onderzoekt niet alleen de combinaties tussen verschillende soorten bollen, maar ook hoe deze bollen harmonieus samengaan met vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters. Zowel in binnen- als buitenland heeft ze prachtige projecten aangelegd, waaronder bij de Keukenhof, de Efteling en Artis Zoo in Nederland, de Lurie Garden in Chicago en Battery Park in New York in de Verenigde Staten, in Japan een stadsparkje in Yokohama ( Shinko Central Square) en het themapark Huis Ten Bosch in Nagasakide Keukenhof, het themapark Huis Ten Bosch in Nagasaki en nu ook in het Park in Rotterdam.