De bloembedden van Jacqueline

Een ode aan de Floriade

In 2022 zijn er vier nieuwe bloembedden aangelegd in het Park door Jacqueline van der Kloet. De bloembedden zijn geïnspireerd op de Floriade in het Park. In die tijd lagen er, net voor het oude herstellingsoord, vlakken vol kleurrijke bloemen, die jaarlijks opnieuw werden aangeplant. Om de bloembedden duurzamer aan te pakken heeft Jacqueline de vier nieuwe bloemperken ontworpen met meerjarige planten en bloemen.

In 2024 komen er nog twee nieuwe bloembedden bij. Zo wordt het Parkpaviljoen grondig gerenoveerd van binnen én in de buitenruimte rondom. Het oude Parkherstellingsooord is het thuis van Stichting het Park, met een werkplaats voor de hoveniers en een plek waar bezoekers van het Park welkom zijn te 'herstellen' van al het grootstedelijke geruis. Met plaats voor ontmoeting, verdieping en programma op het snijvlak van kunst en natuur.

In dit verhaal lees je het verhaal achter de bloembedden en achter het ontwerp van Jacqueline, zo lees je meer over het ontwerp, over Jacqueline en over meewerkdagen in het Park. Op onze website lees je ook 'Het verhaal van de Floriade in 1960'.

Het ontwerp

De bloembedden zijn verschillend in vorm en grootte, maar zo ontworpen dat ze in elkaar doorlopen in een vloeiende beweging. Qua vorm én qua kleur. Enigszins verhoogd, zijn de perken ingedeeld in een aantal banen. De breedte van de banen variëert van twee tot bijna vijf meter. Net als de bloembedden zelf, vormen de banen een doorlopende en vloeiende beweging. Het idee is dat deze vloeiende bewegingen goed te zien zijn vanaf de Euromast.

Iedere baan heeft een eigen kleur die ook weer terug komt in de naastgelegen bloemperken. Zo zijn er banen die overlopen van bijvoorbeeld lila naar paars, blauw, roze en rood. De samenstellingen van vaste planten, bollen en de banen zorgen voor prachtige kleurencombinaties. Het ontwerp is zo gemaakt dat er vrijwel iedere week andere bloemen, siergrassen en planten in bloei gaan. Hierdoor bloeien de bloembedden vanaf april tot in november bijna iedere week in andere kleuren.

Bloembollen Vaste planten Plattegrond
Zonnehoed
Moerassalie
Aster
Sterhyacint

Het hele jaar door

Voor het beeld in het voorjaar, van begin maart tot ver in mei, staan de voorjaarsbollen in bloei. Om ook nog te kunnen genieten van de bloembedden in de wintermaanden zijn er verschillende soorten vaste planten en grassen met een sterke architectonische textuur geplant. Zo staan er onder andere Verbena (Ijzerhard) en Baprisia (Valse indigo) in de bloembedden. Alle bollen worden eenmalig geplant en blijven na de bloei in de grond zitten om een volgend jaar opnieuw tot bloei te komen en ook in de loop van de volgende jaren te kunnen verwilderen. Dus ook hier een invulling in het teken van duurzaamheid. 

Vanaf 2022 lopen er al vele bezoekers door de perken heen. Er worden wekelijks weer de mooiste foto's gemaakt van de bloembedden. Van dichtbij zijn de perken prachtig, maar het is zeker ook de moeite waard om van april tot november vanaf de euromast een kijkje te nemen.

Jacqueline van der Kloet

Naast tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet dé ultieme deskundige op het gebied van bollen. Jacqueline heeft altijd al een grote fascinatie gehad voor planten, bollen en de diverse combinaties die mogelijk zijn tussen hen. Sinds het begin van haar studie heeft ze hier ook mee kunnen experimenteren in haar eigen tuin.

Jacqueline geeft ook regelmatig cursussen in het Park. In deze cursussen leer je van de ontwerper alles over de ontwerp-principes van een tuin die elk seizoen een prachtig beeld geeft.

Mede door haar experimenten in haar tuin, is Jacqueline uitgegroeid tot een ware specialist op het gebied van voorjaarsbloembollencombinaties. Ze onderzoekt niet alleen de combinaties tussen verschillende soorten bollen, maar ook hoe deze bollen harmonieus samengaan met vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters.

Zowel in binnen- als buitenland heeft ze prachtige projecten aangelegd, waaronder bij de Keukenhof, de Efteling en Artis Zoo in Nederland, de Lurie Garden in Chicago en Battery Park in New York in de Verenigde Staten, in Japan een stadsparkje in Yokohama ( Shinko Central Square) en het themapark Huis Ten Bosch in Nagasakide Keukenhof, het themapark Huis Ten Bosch in Nagasaki en nu ook in het Park in Rotterdam.

Meewerkdagen in het Park

Alles wat je aandacht geeft groeit! Zo ook de liefde voor het Park.

Voor alle parkminaars met of zonder groene vingers organiseren we de meewerkmiddagen in het Park. Wil je meewerken aan een mooier Park? Stuur dan even een mailtje om je aan te melden.

Het hovenieren bestaat uit uitzoomen en het streefbeeld in de gaten houden en inzoomen op de vierkante centimeter. Je leert, al doende, veel over de ontwerpprincipes en het onderhoud in de praktijk. En je krijgt inzicht in wat we tot zijn of haar recht laten komen en de keuzes die we maken.

Verdiep je in het Park, leer andere parkliefhebbers kennen, doe kennis op voor in je eigen tuin of balkon én werk mee aan een mooier Park!