Dag van de Romantische Muziek

Aan het eind van elke zomer wordt de romantiek gevierd in het Park. Dit oudste gratis toegankelijke muziekfestival van Nederland vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 augustus van 12:30 uur tot 23:00 uur.

Het festival biedt een volledig gratis toegankelijk programma verdeeld over zeven podia waarbij je geniet van muziek uit alle hoeken van de wereld, van klassiek tot tango en vernieuwende composities, door zowel jong talent als gerenommeerde topmusici.

Romantische muziek in het Park

Het festival ter ere van de romantische muziek begon in 1986 met een klein podium en is inmiddels uitgegroeid tot een bekend Rotterdams festival met diverse podia, elk met een eigen sfeer. Op 24 augustus ervaar je het Park als een romantische wandelplaats. Je dompelt je onder in de sfeer van de Romantiek, met muziek, een markt en een drankje, en flaneert door het Park zoals men dat al eeuwen doet.

Een weekend vol muziek en één slotakkoord

Dit jaar een hele bijzondere editie. Op de zondag in hetzelfde weekend neemt burgemeester Aboutaleb afscheid met een Rotterdams feest voor de Rotterdammers. Tijdens ROTTERDAM DAG sluit Ahmed Aboutaleb zijn termijn af met zijn laatste woorden aan de stad en haar bewoners.

Ook komt Sinfonia Rotterdam naar het Park! Met het Maritiem Concert op de vrijdagavond en het Familieconcert op de zondagmiddag. Lees hier meer over het programma en boek je gratis kaarten.

Programma

Tijdens ‘de Dag’ hoor je op zeven podia verspreid door het Park romantische muziek met een enorme verscheidenheid aan stijlen. Elk podium heeft zijn eigen sfeer en tussen de concerten door word je verrast door muziek op onverwachte plekken. Jong talent, gerenommeerde musici, een ligconcert en optredens waar uit volle borst gezongen wordt: in het hele Park klinken muziekstijlen uit alle windstreken voor jong en oud!

Meesterwerken
Op het Beethovenpodium hoor je werk van de grote componisten uitgevoerd door topmusici. Hier wordt gemusiceerd op het hoogste niveau met internationale allure, door onder andere pianist Julien Libeer, de Surinaamse countertenor Arturo den Hartog en het Lumen Ensemble op viool en harp.
Verstilde plekken in het Park
Onder de bomen bij de waterpartijen in het Park staat de tijd stil. Dit jaar klinkt op deze rustgevende plek een bijzondere uitvoering van ‘Canto ostinato’ op twee vibrafoons en twee marimba’s. Terwijl je in het gras ligt onder de ritselende bladeren nemen de musici onder leiding van Vincent Houdijk je mee in dit meditatieve en overrompelende meesterwerk van componist Simeon ten Holt.
De hele line-up

Bezoekersinformatie

Data en tijden

Het weekend start op vrijdagavond 23 augustus met het concert van Sinfonia. Op zaterdag 24 augustus vangt het programma van de Dag van de Romantische muziek om 13:00 aan met rond 21:30 het laatste optreden. Tot 23:00 kan je dansen en zwieren onder de bomen van het Park. Op zondag 25 augustus start de Rotterdam Dag om 13:00 waar Burgemeester Aboutaleb zijn slotakkoord rond 16:30 zal uitspreken op het grote podium op de Kievietsweide (Sinfonia Podium).

Eten en Drinken

Tijdens de Dag van de Romantische muziek is het toegestaan om eten en drinken mee te nemen. Houd er rekening mee dat blik en glas niet zijn toegestaan op het terrein. Het is niet toegestaan alcohol mee te nemen. Het toilet is gratis toegankelijk en iedereen vrij om een parasol en/of kleedje mee te nemen.

Locatie

Voor dit evenement in het Park onder de Euromast navigeer je naar Kievitslaan 25, 3016 CG Rotterdam. Ben je van plan om met het OV te komen? Stippel je reis dan uit via 9292.nl. Je fiets stal je op de hoek van de Kievietslaan en de Parklaan. Betaald parkeren kan in de omgeving van het festivalterrein maar kom vooral met het openbaar vervoer of de fiets.

Muziek in het Park

Het Park is in 1852 ontworpen door vader en zoon Zocher als wandelplaats in de romantische landschapsstijl. Het Park ontroert sindsdien de Parkbezoekers met romantische vergezichten, beekjes die in de oneindigheid verdwijnen en een bladerdek vol kleuren, alsof het een schilderachtig tafereel is.

Muziek en het Park kennen al een lange traditie. Van de muziektempel uit 1854 tot aan het muziekprogramma van de Officieren-societeit uit 1863, en van de discotheek (Villa) Parkzicht tot aan de Heerenhuyskamerconcerten van nu.

Lees in het verhaal van onze historicus Jan Holwerda meer over de geschiedenis van Muziek in het Park.

Lees hier meer over het rijksmonument, het Park

Was jij erbij?