Treurwilg aan zijn eind gekomen
09/08/2022 | BOMEN


Door een diepe scheur in de stam is de boom instabiel en vormt daarmee een gevaar voor bezoekers en de natuur. De boom is helaas niet meer te redden. We zullen op deze plek een jonge treurwilg planten waarmee we een nieuwe start maken.

De treurwilg is geplant in 1975 en is al snel scheef gaan groeien. Het is een prachtig gezicht dat de boom zich zo over het water begeeft, alleen brengt hij zichzelf er mee in gevaar. De boom zorgt er onder de grond voor dat er genoeg steke wortels zorgen voor stevigheid, zelfs als hij zover over het water hangt. Nu is de balans kwijt tussen de lengte- diameterverhouding, scheefstand en gewicht. Door deze overbelasting is de stam gaan scheuren. Dat had misschien niet direct tot een gevaar hoeven leiden, maar deze scheur is verbonden met een stabiliteitswortel, de fundering van de boom als het ware, en zorgt daarmee voor een groot probleem voor de boom.

Ronald Loch, adviseur bomen bij de gemeente Rotterdam zegt: "Het risico dat de scheur knapt, de boom in het water valt en daarmee een groot deel van de wortels omhoog komen is te groot. Daarom hebben we moeten besluiten de boom te kappen."

Zo snel mogelijk en waarschijnlijk in het najaar zal er een nieuwe treurwilg worden geplant.

De Latijnse naam voor de treurwilg is Salix x sepulcralis "Chrysocoma".

Geplant in 1975, een diameter van 85 centimeter, een kroonomvang van 10 meter en een hoogte van bijna 18 meter.

Bekijk hier de laatste drie nieuwsberichten