Nieuwe cultuur van aandacht

Wellness, welbevinden, is een taal die we allemaal opnieuw moeten leren spreken, langzaam, gezamenlijk en geworteld op een plek. Het Parkpaviljoen in het Park.

Jurgen Bey - Studio Makkink & Bey

Jarenlang lag het Parkpaviljoen verscholen achter overwoekerend groen en hekken. Studio Makkink & Bey bracht het oude herstellingsoord terug naar haar oorspronkelijke waarden: Licht, lucht en welbevinden.

Het Parkpaviljoen staat nu weer in verbinding met het Park en heeft een eigentijdse invulling, waarin natuur, architectuur en kunst elkaar versterken. Met als uitgangspunt: Wellness.

“Het voormalige herstellingsoord in het Park was vanuit oudsher een plek voor herstel, zonlicht en openlucht. Geen genezing door chemicaliën, maar de natuur en krachten zoals lucht, rust en verbinding als medicijn. De resonantie met de natuur en het lichamelijke bewustzijn, maakt het Parkpaviljoen de ideale plek voor een nieuw programma van zorg: een ‘nursery voor welbevinden’.”

We leven in een tijd waarin de term ‘Wellness’ vaak beperk is tot spa’s, retraites en consumptie gedreven zelfzorg. In het Parkpaviljoen gaan we terug naar de oorspronkelijk betekenis.: Wellness als een staat van zijn. Wellness is geen luxe, iets wat je kan halen, maar een sociale, culturele en ecologische daad. Een collectieve verantwoordelijkheid waar de mens, de stad en de natuur met elkaar verbonden zijn. Geen exclusief product, maar welness is ruimte voor herbezinning, inclusiviteit en transformatie. In het Parkpaviljoen ben je dus ook geen consument maar participant. Je neemt deel aan het verhaal met elkaar zorg te dragen voor de publieke en collectieve ruimte in de breedste zin.

Nieuwe cultuur van aandacht

Met die gedachte is Studio Makkink & Bey, met als senior ontwerper Michou de Bruijn aan het roer, aan de slag gegaan om het Paviljoen en het Park met elkaar te verbinden en een plek te maken die nergens in Nederland nog te vinden is.

"Het Park biedt met dit Parkpaviljoen precies dit potentieel: een openbaar landschap als broedplaats. De vruchtbare grond van het Park is er niet alleen voor de gewassen, maar juist ook voor activiteiten, talen, materialen en gebaren. Met een programma door het hele jaar heen wordt een voedingsbodem gecreëerd waarin het welbevinden bevorderd wordt door middel van design, leren en betrokkenheid.”

Hier is het welzijn niet passief. We duiken in een actieve rust door te wandelen, observeren, oogsten, maken en delen. Van het zetten van thee met bladeren verzameld in het Park tot het maken van objecten van gevallen hout en stedelijke gewassen. Alles doen we met elkaar en met aandacht. Gewaarworden van wat de stad te bieden heeft, van het consumeren, van de ritmes van de natuur en onze plaats daarin.

Een programma gewijd aan het collectief leren en doen, betrokkenheid genereren en met elkaar het verhaal van het Park schrijven. Workshops, lezingen, poëzie, wandelingen, “waterpauzes”, allen een moment van culturele voeding.

Dit nieuwe landschap voor welbevinden is inclusief. Het omarmt mensen en culturen, flora en fauna, materialen en metaforen. Het nodigt jongeren en ouderen uit, validen en zieken, Rotterdammers en mensen van verder weg.

"Het is geen ontsnapping uit het leven, maar biedt een bewustere plek in het leven."

 

Door dit programma wordt het Park een loop: wat daar groeit. Voedt ons, wat we daar doen transformeert ons en wat we daar leren gaat met ons mee naar huis. In plaats van consumeren nodigt het uit tot participatie. In plaats van medicatie biedt het aandacht. In plaats van uitputting biedt het een duurzaam landschap voor een nieuwe definitie van gezond zijn.