Hoopvolle toekomst voor oude Plataan
07/06/2022 | BOMEN – onderzoek

Goed nieuws voor de 220 jaar oude plataan in het Park: de boom kan nog jaren mee. De oude reus heeft een holte en last van schimmels, maar dit heeft voorlopig geen ernstige gevolgen. Dat blijkt uit het boomtechnisch onderzoek dat eind vorig jaar plaatsvond.


Eeuwenoude plataan

De beeldbepalende plataan vlak bij de ingang, aan de kant van de Noorse Zeemanskerk, wordt al jaren nauwlettend in de gaten gehouden door de boomcontroleurs van de gemeente.

Ronald Loch: “De boom heeft last van parasitaire schimmels. Aan die schimmels kunnen wij niets doen, maar uit het onderzoek is gebleken dat de boom verder gezond genoeg is om zich hiertegen te weren. Dat doet de boom door te ‘compartimenteren’: door het afsluiten van cellen probeert hij een barrière voor de schimmel op te werpen. De boom maakt extra houtaanwas naast de locaties met aantastingen. Daardoor zie je vaak een verdikking naast een holte of rotting.”
 

Sterk hout

Ook uit de trekproef bleek dat de bijna vijfentwintig meter hoge boom sterk genoeg is om nog jaren mee te kunnen. Loch: “De boom is met zijn 185 centimeter doorsnee zo stabiel als maar zijn kan. Een plataan heeft vaak een mooie stamopbouw met al die jaarringen van sterk hout. Ik denk dat we pas over ongeveer vijf jaar een volgende meting moeten doen. We houden hem natuurlijk in de gaten. Ik kom vaak in het Park en ga altijd even kijken.”

Bekijk hier de laatste drie nieuwsberichten