Het Parkpaviljoen in de zon
Het Parkpaviljoen opent haar deuren

Op zaterdagavond 21 juni opent het gerenoveerde Parkpaviljoen haar deuren. Deze avond markeert een nieuw begin van een bijzondere plek in het Park, het grootste groene rijksmonument van Rotterdam. De herstelde open lighal van het voormalige herstellingsoord, ligt op het zuiden en biedt uitzicht op het historische Zocher-park en de nieuwe, kleurrijke borders van tuinontwerper en bollenspecialist Jacqueline van der Kloet.

Op deze avond wordt ook de twaalfde uitgave in de serie Poëzie in het Park gepresenteerd, de dichtbundel “Zomer” samengesteld door gastredacteur, zangeres Eva van Manen.

Nienke van Wijk – directeur Stichting het Park:

“Een plek als het Parkpaviljoen kennen we nog niet in onze stad. Iedereen is welkom om deelnemer te worden van deze unieke ontmoetingsplaats. Het Park en het Paviljoen dragen bij aan het welbevinden van de stadsbewoners, reizigers en zoekers van rust en ruimte. Welzijn is geen luxe maar een daad: wandelen, zaaien, oogsten, maken, delen en zorg dragen voor dat wat ertoe doet”

Van herstellingsoord naar ontmoetingsplek voor rust en inspiratie

Het Parkpaviljoen opende in tijden van het interbellum als herstellingsoord. Hier konden Rotterdammers, veelal vrouwen, overdag in de open lucht herstellen van ziekte of ‘vermoeienissen van lichaam en geest’. Het Paviljoen stond op de nominatie om gesloopt te worden. Lees hier meer over de geschiedenis van het Parkpavoljoen.

Studio Makkink & Bey bracht het gebouw, dat jarenlang verscholen lag achter overwoekerend groen en hekken, terug naar haar oorspronkelijke waarden: licht, lucht en welbevinden. Het sobere, modernistische ontwerp van de Rotterdamse architect C.J. Hemmes, past echter in de traditie van het Nieuwe Bouwen. Kernwaarden van het modernisme, optimale lichttoetreding, een plat dak en zuivere verhoudingen, zijn omarmd bij de renovatie. Studio Makkink & Bey gaf de ruimte een eigentijdse invulling waarin natuur, architectuur en cultuur elkaar versterken.

Het gerestaureerde paviljoen wordt de thuisbasis van Stichting het Park. Er is – tussen de kruiwagens, harken en schoffels, ruimte voor bezoekers, vrijwilligers en de toegewijde hoveniers van Stichting het Park. Het Parkpaviljoen is bovenal de ontmoetingsplek voor parkbezoekers van alle leeftijden. Een plek om deel te nemen aan een programma op de snijvlakken van kunst, poëzie, muziek en stadsnatuur, of om tot rust te komen door te doen; wandelen, lezen, ademhalen.

Het Parkpaviljoen anno 2025 in beeld

  • Meer foto's --> (credits Jan Bijl)
    Meer foto's --> (credits Jan Bijl)

Het Park in transformatie

De restauratie van het Parkpaviljoen is onderdeel van de renovatie van het Park, het grootste groene rijksmonument van Rotterdam. Historische elementen en oorspronkelijke zichtlijnen zijn hersteld volgens de originele ontwerpen van landschapsarchitecten vader en zoon Zocher. De renovatie wordt sinds 2018 mogelijk gemaakt door een bijzondere publiek-private samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Stichting Droom en Daad. De New York Central Park Conservancy gaf advies en geldt als voorbeeld voor het eindresultaat.