Nachtbrakers van het Park

Door de gebroeders Groen

Wanneer je 's nachts door de natuur wandelt, betreed je een totaal andere wereld. Om deze mysterieuze nachtelijke wereld te ervaren, heb je andere zintuigen nodig dan overdag. Maar hoe werkt dat precies en wat beweegt er door het Park in het donker? Wij, Kevin en Marvin Groen, schrijven in dit artikel hoe je je zintuigen in de herfst scherp stelt en de wondere wereld ontdekt van de nachtbrakers in het Park. Het lijkt namelijk misschien stil in de nacht, maar als je goed oplet, ontdek je een compleet orkest aan geluiden dat normaal onopgemerkt blijft.

Lees hier meer over de gebroeders Groen in het Park

Niet kijken, maar luisteren

In plaats van op je zicht te vertrouwen, moet je in de nacht veel meer op je gehoor vertrouwen. Toch is niet alles in de nacht hoorbaar voor het menselijk oor. Neem bijvoorbeeld sprinkhanen. Ze zijn volop aanwezig, maar vaak zonder dat je het doorhebt.

Struiksprinkhaan

Een goed voorbeeld is de Struiksprinkhaan, die je hiernaast ziet. Deze kleine insecten produceren geluiden op een frequentie van 40 kHz, wat ultrasoon is.

Aangezien mensen slechts tot 20 kHz kunnen horen, gaan deze sprinkhanen volledig aan ons voorbij. Gelukkig is er een hulpmiddel: de batdetector. Met dit apparaat, bedoeld om vleermuizen op te sporen, kun je ook deze verborgen sprinkhanen ontdekken. Het Park herbergt nog meer van deze luidruchtige nachtbrakers, zoals de Bramensprinkhaan en de Grote groene Sabelsprinkhaan, die het Park laten gonzen van leven.

Zuidelijke boomsprinkhaan
Foto: Jaap Bouwman
Bramensprinkhaan
Foto: Paul Westrich
Grote groene sabelsprinkhaan
Foto: gebroeders Groen

Die laatste, de Grote groene sabelsprinkhaan, is overigens wel met het blote oor te horen tegen het einde van de dag, mits je goed luistert. Laatst stonden we er vlakbij toen hij zijn concert gaf, maar toen wij onze vader vroegen of hij het geluid ook hoorde, keek hij ons verbaasd aan. Oudere mensen horen hoge tonen vaak minder goed.

In de onderstaande buttons hoor je onze opnames van de Grote groene sabelsprinkhaan uit het Park. Je kan op deze website nog meer geluiden vinden van onder andere Struiksprinkhaan en de Bramensprinkhaan.

Geluid grote groene sabel Geluid grote groene sabel 10x vertraagd

Warmtebeelden

Naast de sprinkhanen zijn er nog veel meer nachtelijke dieren actief. Vleermuizen, zoals de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis, vliegen geruisloos door het Park. Ook zij gebruiken ultrasoon geluid om hun weg te vinden, en zonder batdetector zul je hun aanwezigheid nauwelijks opmerken. Gelukkig hebben wij ze toch vast kunnen leggen! Niet met geluid, maar met warmtebeelden, oftewel infrarood, waarmee we hun bewegingen in de donkere nacht kunnen volgen.

Hieronder bekijk je warmtebeelden waarin reigers, ratten en vleermuizen te zien zijn.

Bruine ratten in het Park
Reiger en vleermuizen in het Park
Nyctalus noctula
Rosse vleermuis
foto: Garry Bakker
Pipistrellus Nathusii
Ruige dwergvleermuis
Foto: Mark Zekhuis
Pipistrellus Pipistrellus
Gewone dwergvleermuis
Foto: Mark Zekhuis

Wildcamera's

De bruine rat

En laten we de bruine rat niet vergeten. Dit dier is vaak een onzichtbare nachtelijke gast, maar met behulp van een wildcamera, een automatische camera die wordt gebruikt om dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren en te fotograferen, kunnen we ook hun nachtelijke activiteiten vastleggen. Deze dieren zijn net zozeer onderdeel van die verborgen wereld, zelfs al ziet men ze liever niet altijd, wij worden er blij van!

Bruine rat in het Park

Het blijft fascinerend om te realiseren dat er zo’n andere, levendige wereld om ons heen bestaat, pal naast ons, waar we bijna niets van mee krijgen. Intrigerend, toch?

Ieder seizoen met de gebroeders Groen

Ieder seizoen kan je mee met de gebroeders om het Park weer op een hele nieuwe manier te ervaren. Op hun excursies leer je kijken naar de allerkleinste beestjes, voelen hoe korstmossen voelen en hoe de halsbandparkieten vliegen in Rotterdam. Zo leer je het Park kennen op een hele nieuwe manier.

Hou voor de nieuwste editie onze agenda in de gaten, schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op instagram en facebook.