Nov
19
Heerenhuyskamerconcert

Zondagochtend 19 november 11:30 uur

Jeff Heijne & Rik Cornelissen

In 'Landscapes' nemen flamencogitarist Jeff Heijne en accordeonist Rik Cornelissen je mee op een reis langs flamenco, latin, tango, jazz en klassieke landschappen.

Beide musici hebben een onstilbare nieuwsgierigheid naar het ontdekken en samenbrengen van verschillende muziekgenres. In een zoektocht naar hun eigen geluid nemen ze je mee met hun zelfgeschreven composities en arrangementen op reis in hun muzikale wereld.

Een van de prachtige eigenschappen van zowel de gitaar als de accordeon, is de leidende en ondersteunende rol die de instrumenten op zich kunnen nemen. Het resultaat is een afwisselend programma vol ritmische, verstilde, intieme, melancholische, krachtige, maar ook kwetsbare muziek. Een uitwisseling tussen twee topmusici met totaal verschillende achtergronden! 

Jeff Heijne: ‘Tijdens mijn jeugd was de gitaar mijn middel om aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar gelukkig werd het ook mijn troost en redding. Uiteindelijk trok de kunst van het componeren me aan, waardoor ik mijn levenservaringen en gevoelens in muziek kon omzetten. Tijdens het schrijven besteedde ik veel tijd aan het nadenken over wat ik leuk vind aan muziek en vooral waarom ik zo graag naar verschillende muziekgenres luister, niet alleen flamenco. Ik ontdekte dat deze genres veel gemeen hebben met flamenco. Flamenco kan agressief zijn, maar ook gevoelig en intiem, lyrisch en toch ritmisch en percussief, spontaan en toch doelgericht. Op dat moment realiseerde ik me dat de agressiviteit iets weg heeft van hardrock en dat de meer intieme kant van flamenco lijkt op klassieke muziek. Vanaf dat moment liet ik me meer beïnvloeden door andere muziekgenres die ik waardeerde en zette ik de eerste stappen in het creëren van mijn eigen taal, vrij van culturele toe-eigening.’

Rik Cornelissen is een innovatieve en veelzijdige Nederlandse accordeonist en actief als componist, bandleider, docent en onderzoeker. Met een brede opleiding in en kennis van jazz, latin, tango en klassieke muziek is Rik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe geluiden en nieuwe ideeën. Zijn debuutalbum Traveller (2014) kreeg lovende kritieken en was voornamelijk een persoonlijke zoektocht naar de mogelijkheden en geluiden van het accordeon in jazz en latinjazz; met een focus op de rijke pianotraditie wist Rik met een geheel nieuwe kijk het instrument te benaderen, muzikale kaders te doorbreken en klassieke technieken met improvisatie en groove te vermengen. Sindsdien is Rik te horen op diverse (eigen) albums van o.a. Tocar (2016), Trifid (2018 & 2021), Rik Cornelissen Intra-Collective (2023).

Dit event is al geweest
koop hier je kaartje